2010-01-31

Onyttig fisk och IPCC-kritik

I över hälften av Sveriges insjöar, främst i skogsbygderna, är kvicksilverhalten i fisken så hög att den är olämplig som människoföda. Kvicksilverläckaget till sjöarna ökar vid kalhuggning och halterna är sådana att det är en riskfaktor för barn och kvinnor som förväntar sig att bli mödrar. Usch, gamla synder som straffar sig sent.

Bland IPCCs tusentals rapporter som bygger på många tusentals källor har man hittat några tveksamma referenser. IPCC får nu kritik för sitt vetenskapliga arbete efter uppgifter i brittisk press. Självklart är det illa när otillförlitliga eller dåliga källor används men även om misstag görs påverkar det inte helhetsbilden. Även utan dessa källor är forskningsresultaten entydiga.

2010-01-29

Pseudovetenskap, vetenskap och anställningstrygghet

Homeopati är bluff. I alla fall har det inte bevisats ha större effekt än placebo. För att ytterligare visa det och för att väcka uppmärksamhet kring homeopatibluffen kommer ett stort antal skeptiker i främst England, USA och Kanada att "överdosera" homeopatiska medel.

Läkaren som felaktigt påstod att MPR-vaccin kunde ge upphov till diverse biverkningar som t.ex. autism är på väg att få sitt tillstånd att verka som läkare indraget.

Vi är inte människor, inte bara i alla fall. Vi lever i symbios med virus, eller åtminstone har vi deras arvsmassa inblandad i vår. Utan den klarar vi oss inte.

Även om det är vägverket det skrivs om i denna artikel är det inte bara de som verar sätta i system att göra sig av med anställda och ersätta dem med inhyrd personal. Något som sätter anställningsskyddet ur spel och öppnar upp för godtycke på arbetsmarknaden. Självklart förstår jag att vi behöver både konsulter och inhyrd personal för att täcka upp arbetstoppar och kompetenstoppar. Men när personalen ersätts med inhyrda är något snett.

Härligt! Renodla universitet och högskolor att syssla med forskning och akademisk utbildning. Hobby, praktiska kurser och hantverk - som i och för sig är viktiga - har andra arenor.

Jaja... Vi vet alla att säkerheten för bank- och korttransaktioner över nätet inte är bra.

Våra försök att hålla foder och grödor fria från GMO inom EU lyckas inte riktigt. Det känns lite lustigt att det är så när man tidigare hånats för sin åsikt att GMO kommer att sprida sig. "Vad var det jag sa!" är ju ingen höjdare att dra till med men...

2010-01-26

Men det var väl en lustig rubriksättning...

Volvo förlorade miljoner på dåligt krisstöd
 Det måste väl ändå vara så att Volvo förlorade pengar på att de sålde för få bilar och tjänade pengar på att de fick krisstöd. Sen tjänade de inte lika mycket på krisstödet som andra, eller som de hoppats. En alternativ rubrik hade kunnat vara Volvo tjänade mindre på krisstödet vilket - i mitt tycke varit mer korrekt.

Märker jag ord? Tja, hur man uttrycker saker påverkar hur folk uppfattar ett visst fakta. Var det inte så skulle reklambyråer och talarskolor inte löna sig.

2010-01-22

Om (cyber-)livet

Känner mig ibland lite trött av mail, blog och facebook. Det finns det fler som gör. DN skriver idag om uppdateringsångest och om Denise som i stort sett lagt ned internet för att få lugn. Själv är jag lite skeptisk till facebook där jag bara har kontakt med människor jag ändå umgås med titt som tätt. Ända tills nyligen... En organisation jag är med i ville kunna förmedla info via facebook varefter jag tackade ja till flera vänförfrågningar och nu drunknar det jag vill se i floden av sådant jag inte alltid är så intresserad av.

När jag ändå är inne på stress och livsstil så citerar jag:
Många små barn väger för lite
Nästan vart tredje barn i delar av Göteborg är underviktigt. Den slutsatsen har läkare vid Angereds närsjukhus kommit fram till när de gjort sexårskontroller. (SR Göteborg)
Är det våra knasiga kroppsideal som kommer till uttryck även där eller är det något annat. Oavsett vilket är det beklämmande.

00-talet det varmaste sedan 1880

NASA informerade igår att 00-talet är det varmaste decenniet sen 1880-talet. Man nämner att även om ett enskilt år inte spelar så stor roll så var 2009 det näst varmaste året hittils. Kurvan över medelvärden på deras sida är skrämmande intressant.

Stelbenta myndigheter

Ibland blir jag fortfarande förvånad över olika myndigheters ohyggliga stelbenthet. Här en notis om en kvinna som överlevde ett tyskt förintelseläger under andra världskriget och för det fått ersättning av tyska staten. Nu råkar hon bo i Sverige och vara pensionär, hon är 85 år. Vad händer? Jo, försäkringskassan försöker dra in delar av hennes ersättning med motiveringen att ersättningen är för arbete hon utfört i ghettot. Nu får hon behålla pengarna efter beslut i regeringsrätten men en situation som denna borde aldrig uppstå. Givetvis borde myndigheten inse det absurda i sitt eget beslut, ta till nån specialregel (skapa en om det inte finns!), betala ut full ersättning fran tills dess den rättsliga provningen är klar och aldrig besvära kvinnan.

Det är något sjukt med en byråkrati - ett samhälle - som agerar på det sätt kvinnan råkat ut för. Det är inhumant. Det måste finnas ett system där vi fortsätter att vara individer men som ändå kan hantera "det mesta" på ett effektivt sätt.

2010-01-21

Glaciärer som smälter

Att det flesta glaciärer smälter har man ju hört och läst om men att se det i en snyggt gjord bildserie gör intryck - åtminstone på mig.

2010-01-20

En länk för klimatförändringsförnekare & Smite

Här en liten sammanställning av motargument till en del förnekarargument.

Härligt, det verkar som att det trots allt rör på sig för Smite! De ska börja provköra sina första exemplar. Jag vill ha en!

Diverse igen

Jag undrar varför så stora delar av USAs befolkning är emot att allmänt sjukförsäkringssystem. Obama får i alla fall problem att genomföra det nu när han förlorat fyllnadsvalet i Massachusetts.

Det är klart att läkarförbundet är emot det förslag MP lagt om att läkare som felaktigt skriver ut antibiotika skulle få sin förskrivningsrätt begränsad. För deras medlemmar innebär det ju (väl?) bara nackdelar. Mer kontroll och kanske kritik. Å ena sidan måste läkare - precis som alla andra - tillåtas göra fel ibland. Det finns ett talesätt som säger att den som aldrig gör fel inte gör någonting. Å andra sidan måste vi komma tillrätta med den överförskrivning av antibiotika som sker - inte minst utanför Sverige.

Jag trodde att åldersintegerade klasser var något bra. Här är en artikel som talar om att mellanstadiebarn från sådana klasser är sämre på matematik och ordkunskap än andra barn. När de går ut nian finns dock effekten inte kvar. De har alltså hunnit hämta in det - och det är ju intressant i sig. Kanske finns det andra goda saker med såna klasser som kompenserar de sämre resultaten.

2010-01-19

Blandat

Jag brukar hävda att "det där med datorer i skolan" nog är bra men att det viktigaste fortfarande är - åtminstone före högstadiet - att barnen lär sig grundkunskaper. Att läsa, skriva och räkna. Att kritiskt leta information på nätet är nog rätt svårt för en 11-åring och få barn lär sig nog läsa eller skriva genom datorn. Det finns speciella program för barn med läs- och skrivsvårigheter som nog alla kan ha nytta av men ett lite planlöst användande av datorer - bara för att - är inte meningsfullt.

Högerextremister har länge haft hjälp av t.ex. Expo för att kunna hoppa av sina organisationer. Nu verkar det behövas något liknande för Islamistextremister. Tja, varför inte, det har ju alltid behövts hjälp till sektmedlemmar. Att medlemmar i Jehovas vittnen eller Scientologerna behöver hjälp för att kunna hoppa av är ju sedan länge känt.

För över 20 år sedan havererade oljetankern Exxon Valdez vid Alaskas kust. Ännu ligger lager av olja kvar, dolda under ytan. Behöver vi sanera det? Frågan är inte självklart ja, men inte heller nej. Oavsett det så påverkar olyckan fortfarande miljön.

Etanol verkar inte vara så himla bra som fordonsbränsle. Hur det än är med den saken är det rimligen bättre att köra en liten bränslesnål bil än en stor bil som drar mycket bränsle även om bränslet är etanol. I artikeln hävdas att etanol ger större utsläpp än om motsvarande transporter gjorts med bensin.

Glaciärerna i Himalaya smälter av och blir mindre. Men att de skulle vara borta redan 2035 som påståtts vid något tillfälle är gripet ur luften.

Att Arktis is minskar i volym vet vi. Många oroar sig för att tjälen ska gå ur tundran så att den börjar släppa ut metangas. En annan otrevlig konsekvens av om tundran smälter är att det kommer att spridas stora mängder organiskt material i havet. Det är inte bra om det händer ty när det organiska materialet - som innehåller mängder av kol - bryts ned frigörs... Japp, koldioxid.

Även om vi känner oss besvikna över resultatet av klimatförhandlingarna i Köpenhamn kanske man kan hoppas att initiativet till ett slags globalt vetenskapsförbund ska ge oss råd om hur vi ska agera framöver. Det är på tiden att rationella argument och beslut får börja styra världen. Även om vi lever för att känna måste vi vara rationella för att överleva!

2010-01-14

Skola och övervakning

Det går inte så bra för svenska elever när det gäller matte och fysik. Jag är inte förvånad. Jag har jobbat ett par terminer som gymnasielärare i just de ämnena och det är lite skrämmande hur svårt en del har. Detta trots att jag jobbade på en skola med högpresterande ungdomar. Som de skriver i artikeln verkar en del barn tro att det räcker att fatta hur det hänger ihop en gång. Men matte måste tränas, det måste bli en vana. Fysik är liknande, man måste vänja sig att tänka fysik.

Visserligen finns det kritik som går ut på att det är svårt att få folk att installera okända program och att få kör med ouppdaterade operativsystem men ändå. Finns möjligheten att lyssna av människor via mobiler och datorer i omgivningen är det bara en tidsfråga innan någon funderar ut ett sätt att ta sig förbi problemen att installera program eller ta sig förbi ett färskt operativsystem. Så, det kanske är läge att fundera över vad man säger i närheten av olika webbanslutna grejer.

Å andra sidan, vill man avlyssna någon finns det ju andra effektiva sätt. T.ex. kan man utifrån använda vibrationerna i glasrutan i ett rum för att höra vad som sägs därinne. Det kan göras på långt håll med hyfsat överkomlig utrustning.

2010-01-11

Konstgjorda löv, bankbonusar, Kina och benskörhet

Genom att använda detaljformen av löv kan man effektivisera framställningen av vätgas ur vatten och solljus. Vätgas ur vatten ger få eller inga miljöproblem såvitt jag vet.

Benskörhet är ett problem som främst drabbar kvinnor vilka passerat klimakteriet. Nu är en ny medicin på gång som kan häva benskörheten för många av dem och allt som behövs är en spruta - förutom medicinen då.

Bonusfolket i bankerna får sina bonusar på felaktiga grunder och för snabbt. Är någon ett enda dugg förvånad?

Visserligen har jag ett bra tag tänkt att Kina är på frammarsch men först nu börjar det gå upp för mig hur hårt de satsar utanför sitt eget land. Med pengar, billiga varor och förmåner blir de starka handelspartners och delägare i olika länder. I Laos får bönderna det bättre med hjälp av kineserna och Kina satsar på Afrika på olika sätt, bl.a. med industriprojekt av olika slag. För vissa afrikanska stater är Kina ett bättre alternativ än världsbanken eller annat bistånd p.g.a. att Kina inte bryr sig om mänskliga rättigheter och demokrati i de länder de samarbetar med eller hjälper.

Så alldeles oavsett vad vi tycker kan vi räkna med att Kina kommer att bli allt mer dominerande som stormakt - nu också ekonomiskt.

Till sist en notis om hur många rika länder tydligen tänkt använda minskat bistånd för att finansiera miljöstödspengar till fattiga länder. Vackra ord alltså, men i praktiken lite handling.

2010-01-09

Australien ogillar valjakt

Australien har försökt få stopp på valjakten på diplomatisk väg. Man överväger nu tydligen att göra internationell juridik av det hela för att få stopp på japanernas (och andras) jakt på val.

Naturen är fantastisk...

Här lite encelligt slime som visar effektiva sätt att lägga motorvägar. Det att optimera resvägar mellan olika orter, att på ett effektivt sätt lägga vägarna är inte enkelt - t.o.m. mycket svårt. Nu kan vi få hjälp av en intelligensbefriad amöba. :)

Smitta en höna, ät äggulan eller gurgla dig med ett extrakt från äggulan och du slipper bli smittad av det hönan smittades med. Ett alternativ till antibiotika - och det är ju något vi verkligen är på väg att behöva.

2010-01-08

Varför smälter inte Antarktis?

Det har i första hand varit varmare under Antarktis vinter, vår och höst. Men då smälter inget. Det finns anledning att tro att det kommer att bli varmare även under somrarna varefter ozonhålet krymper.

Solkraft från Sahara kan rädda klimatet

Japp, detta har väl varit på gång ett tag men nu verkar det ta skruv på allvar. Jag tycker idén är lysande. Borde kunna ge lite ekonomiska fördelar för de aktuella länderna också.

Kan det möjligen vara så att man med hjälp av skuggan från solpanelerna kan börja samla fukt och kanske få saker att växa också? I halvdagern bland solfångarna alltså.

Fredagskul(?)

Lite matte och fysik...
En helt ok bild från Hubbleteleskopet. Notera att det går att ladda ned en högupplöst bild på ca 4,5 MB.
Till slut, det är ju fredag och.... Ja.... :)

2010-01-06

Detta gäller för fysisk aktivitet...

...jo, här är en sammanställning av vad man vet spelar roll när det gäller att hålla sig i form. Hmmm.... Ska nog läsa detta lite noga sen.

Det var nog en avsiktlig rammning i alla fall...

Tittar man på detta klipp av hur Ady Gil rammas ser man först styrbordssidan av Shonan Maru No. 2, därefter rakt framifrån, sen babordssidan. Det visar att fartyget girade styrbord (vänster i bild) mot Ady Gil.

Tittar man också på klippet från DN ser man att när japanen närmar sig drar Ady Gils motorer igång - som om hon försöker ramma japanen.

Kombinationen av filmerna ger en annan bild. Uppenbarligen ligger Aby Gil så gott som stilla, Shonan Maru No. 2 girar mot dem, de drar på sina motorer för att komma undan framåt (åt höger i bild) eftersom man har mycket mer kraft och manöverförmåga framåt på de flesta båtar. Men när Aby Gil drar på girar japanen babord (höger i bild vid ca 20 s).

Om det japanska fartyget fortsatt sin styrbordsgir eller inte girat alls tycker jag det ser ut som att det inte hade blivit någon kollision.

Det ska bli intressant att se om det rättsliga efterspelet får medial uppmärksamhet, och hur sjöförklaringen i så fall slutar.

Visst är det kallt...

...här i Sverige men i Arktis är det ovanligt varmt. Meteorologerna talar ju om att köldområdet över nordpolen flyttar sig mellan åren och att det i år halkat ned över bl.a. Europa.

Sea shepherds båt rammad och sänkt

Sea shepherd, en organisation som leds av en före detta Greenpeaceaktivist, genomför aktioner bland annat för att hindra valfångst. Japan fångar val - även utrotningshotade sådana - i något som de kallar "forskningssyfte" men vi har inte fått några forskningsresultat därifrån och valkött serveras som delikatess i Japan.

Nu var Sea shepherd ute för att stoppa jakt / slakt på val genom att blockera japanska valfångstfartyg. Det slutade med att valfångaren rammade Sea shepherds båt så att den sjönk.

Japan agerar alltså i praktiken mot internationella överenskommelser och ingen officiell organisation gör något åt det. In kliver en aktivistorganisation och gör vad de kan för att hindra att brott begås och att utrotningshotade djur försvinner. Vad ska man tycka om det? Själv är jag kluven. Jag tycker Japan agerar felaktigt och jag beundrar Sea shepherd för deras engagemang, jag tycker dessutom att det är bra att japanerna hindras. Trots det är jag tveksam till metoderna.

Varför kan inte t.ex. FN få lite mandat att gå in och stävja denna typ av brottslighet? Hur ska vi göra nu när de inte gör det? Det är ju himla tråkigt om inget görs och vi om några år sitter och ojar oss över ännu en utdöd art och önskar att vi hade gjort något.

Vem begår det värsta brottet? Vem agerar i intresse för det långsiktigt allmänna goda? Jag kan bara dra en slutsats: Heja Sea shepherds!

Här några av de filmer som gjorts om Sea shepherd och deras kamp mot valfångst.

2010-01-03

Det är en förenklad bild...

...att rika stod mot fattiga i Köpenhamn. Det handlade enligt miljöminister Andreas Carlgren om att de flesta ville ha bindande avtal för utsläpp men att andra - främst Kina och USA - inte ville ha det.

Själv fattar jag fortfarande inte varför något annat än en viss mängd utsläpp per invånare på jorden skulle vara aktuellt. Möjligen skulle vi i i-länderna ha lite mindre rättigheter än övriga eftersom vi redan ställt till mer än vår beskärda del.

Det skulle dessutom hjälpa dem som har det fattigt genom att de kunde byta utsläppsrätter mot olika typer av förnödenheter.