2010-01-19

Blandat

Jag brukar hävda att "det där med datorer i skolan" nog är bra men att det viktigaste fortfarande är - åtminstone före högstadiet - att barnen lär sig grundkunskaper. Att läsa, skriva och räkna. Att kritiskt leta information på nätet är nog rätt svårt för en 11-åring och få barn lär sig nog läsa eller skriva genom datorn. Det finns speciella program för barn med läs- och skrivsvårigheter som nog alla kan ha nytta av men ett lite planlöst användande av datorer - bara för att - är inte meningsfullt.

Högerextremister har länge haft hjälp av t.ex. Expo för att kunna hoppa av sina organisationer. Nu verkar det behövas något liknande för Islamistextremister. Tja, varför inte, det har ju alltid behövts hjälp till sektmedlemmar. Att medlemmar i Jehovas vittnen eller Scientologerna behöver hjälp för att kunna hoppa av är ju sedan länge känt.

För över 20 år sedan havererade oljetankern Exxon Valdez vid Alaskas kust. Ännu ligger lager av olja kvar, dolda under ytan. Behöver vi sanera det? Frågan är inte självklart ja, men inte heller nej. Oavsett det så påverkar olyckan fortfarande miljön.

Etanol verkar inte vara så himla bra som fordonsbränsle. Hur det än är med den saken är det rimligen bättre att köra en liten bränslesnål bil än en stor bil som drar mycket bränsle även om bränslet är etanol. I artikeln hävdas att etanol ger större utsläpp än om motsvarande transporter gjorts med bensin.

Glaciärerna i Himalaya smälter av och blir mindre. Men att de skulle vara borta redan 2035 som påståtts vid något tillfälle är gripet ur luften.

Att Arktis is minskar i volym vet vi. Många oroar sig för att tjälen ska gå ur tundran så att den börjar släppa ut metangas. En annan otrevlig konsekvens av om tundran smälter är att det kommer att spridas stora mängder organiskt material i havet. Det är inte bra om det händer ty när det organiska materialet - som innehåller mängder av kol - bryts ned frigörs... Japp, koldioxid.

Även om vi känner oss besvikna över resultatet av klimatförhandlingarna i Köpenhamn kanske man kan hoppas att initiativet till ett slags globalt vetenskapsförbund ska ge oss råd om hur vi ska agera framöver. Det är på tiden att rationella argument och beslut får börja styra världen. Även om vi lever för att känna måste vi vara rationella för att överleva!

Inga kommentarer: