2010-01-20

Diverse igen

Jag undrar varför så stora delar av USAs befolkning är emot att allmänt sjukförsäkringssystem. Obama får i alla fall problem att genomföra det nu när han förlorat fyllnadsvalet i Massachusetts.

Det är klart att läkarförbundet är emot det förslag MP lagt om att läkare som felaktigt skriver ut antibiotika skulle få sin förskrivningsrätt begränsad. För deras medlemmar innebär det ju (väl?) bara nackdelar. Mer kontroll och kanske kritik. Å ena sidan måste läkare - precis som alla andra - tillåtas göra fel ibland. Det finns ett talesätt som säger att den som aldrig gör fel inte gör någonting. Å andra sidan måste vi komma tillrätta med den överförskrivning av antibiotika som sker - inte minst utanför Sverige.

Jag trodde att åldersintegerade klasser var något bra. Här är en artikel som talar om att mellanstadiebarn från sådana klasser är sämre på matematik och ordkunskap än andra barn. När de går ut nian finns dock effekten inte kvar. De har alltså hunnit hämta in det - och det är ju intressant i sig. Kanske finns det andra goda saker med såna klasser som kompenserar de sämre resultaten.

Inga kommentarer: