2010-01-14

Skola och övervakning

Det går inte så bra för svenska elever när det gäller matte och fysik. Jag är inte förvånad. Jag har jobbat ett par terminer som gymnasielärare i just de ämnena och det är lite skrämmande hur svårt en del har. Detta trots att jag jobbade på en skola med högpresterande ungdomar. Som de skriver i artikeln verkar en del barn tro att det räcker att fatta hur det hänger ihop en gång. Men matte måste tränas, det måste bli en vana. Fysik är liknande, man måste vänja sig att tänka fysik.

Visserligen finns det kritik som går ut på att det är svårt att få folk att installera okända program och att få kör med ouppdaterade operativsystem men ändå. Finns möjligheten att lyssna av människor via mobiler och datorer i omgivningen är det bara en tidsfråga innan någon funderar ut ett sätt att ta sig förbi problemen att installera program eller ta sig förbi ett färskt operativsystem. Så, det kanske är läge att fundera över vad man säger i närheten av olika webbanslutna grejer.

Å andra sidan, vill man avlyssna någon finns det ju andra effektiva sätt. T.ex. kan man utifrån använda vibrationerna i glasrutan i ett rum för att höra vad som sägs därinne. Det kan göras på långt håll med hyfsat överkomlig utrustning.

Inga kommentarer: