2010-01-11

Konstgjorda löv, bankbonusar, Kina och benskörhet

Genom att använda detaljformen av löv kan man effektivisera framställningen av vätgas ur vatten och solljus. Vätgas ur vatten ger få eller inga miljöproblem såvitt jag vet.

Benskörhet är ett problem som främst drabbar kvinnor vilka passerat klimakteriet. Nu är en ny medicin på gång som kan häva benskörheten för många av dem och allt som behövs är en spruta - förutom medicinen då.

Bonusfolket i bankerna får sina bonusar på felaktiga grunder och för snabbt. Är någon ett enda dugg förvånad?

Visserligen har jag ett bra tag tänkt att Kina är på frammarsch men först nu börjar det gå upp för mig hur hårt de satsar utanför sitt eget land. Med pengar, billiga varor och förmåner blir de starka handelspartners och delägare i olika länder. I Laos får bönderna det bättre med hjälp av kineserna och Kina satsar på Afrika på olika sätt, bl.a. med industriprojekt av olika slag. För vissa afrikanska stater är Kina ett bättre alternativ än världsbanken eller annat bistånd p.g.a. att Kina inte bryr sig om mänskliga rättigheter och demokrati i de länder de samarbetar med eller hjälper.

Så alldeles oavsett vad vi tycker kan vi räkna med att Kina kommer att bli allt mer dominerande som stormakt - nu också ekonomiskt.

Till sist en notis om hur många rika länder tydligen tänkt använda minskat bistånd för att finansiera miljöstödspengar till fattiga länder. Vackra ord alltså, men i praktiken lite handling.

Inga kommentarer: