2010-02-12

Solkraft, odlingsmark och havsnivåer

I Kina pressar man odlingsmarken hårt för att få ut grödor i tillräcklig mängd. Nu börjar marken försuras vilket på sikt leder till sänkt avkastning och i förlängningen till risk för matbrist. Vad det skulle innebära för Kina och världen i övrigt hoppas jag slippa få veta.

Ny bättre teknik för att spalta upp vatten till syregas och vätgas med solljus är under uppsegling. Forskarna som jobbar med det tror att de ska nå mer än 60% verkningsgrad. Om detta håller och kan göras i industriell skala är det verkligen fantastiskt. Det kan i så fall ge oss massor av energi utan miljöproblem från själva energiproduktionen - jag vet inte hur miljövänlig tillverkningen av kraftgrejerna är. Det skulle kunna - i en god värld - ge pengar och vatten till torra länder runt ekvatorn. I de länderna finns ju öknar där vi kan smälla upp såna anläggningar.

För 125.000 år sedan var landisen liten, vi hade en varm period, havsnivåerna var ungefär som idag. För 20.000 år sedan var istiden på topp, isen var stor och havsnivåerna extremt låga, 130 meter lägre än idag. Nu har man hittat ett havsnivåmaximum för 81.000 år sedan då havet var högre än idag och det är något som ger istidsforskarna huvudbry.

Inga kommentarer: