2009-12-14

Kryosfären mindre kylig

Norges utrikesminister Jonas Gahr Støre och Al Gore har beställt en sammanfattning av kryosfärens läge av ett gäng vetenskapare. Nu har de fått sammanfattningen och den är inte munter.

Kryosfären - den del av jorden som är täckt av is eller snö - smälter snabbare än man trott. Det stora problemet är ju inte isbjörnarna som kanske försvinner. Inte heller är det att havsytan stiger med nån meter. Problemet är att en massa människor kommer att bli utan vatten för att glaciärerna försvinner. När de blir utan vatten får de stora problem och enda sättet att lösa det är att ta vatten någonannanstans ifrån eller att flytta på sig.

Det kommer med andra ord att bli konflikter mellan klimatflyktingar och dem som klarar sig bättre. Nu är inte alla som drabbas redan fattiga krakar som bara snällt lägger sig och dör eller som kan hindras relativt enkelt genom att bevaka kuster eller sätta upp stängsel. Det finns länder med stark militärmakt som kommer att drabbas hårt när glaciärerna smälter och öknarna brer ut sig. Kommer de länderna bara att sitta lugnt och fint och beklaga att det gått som det gjort? Tror inte det.

Så, i rent självförsvar är det nog bra om vi kan se till att få hejd på uppvärmningen.

Inga kommentarer: