Idag ägs våra kärnkraftverk gemensamt av flera bolag, man samäger - eller "korsäger" - dem. Det vill regeringen ändra på och näringsdepartementets generaldirektör Jan Magnusson leder diskussionerna mellan regeringen och kraftbolagen.
Samägandet gör - som jag ser det - att man har insyn i varandras verksamhet, att man har gemensamt ansvar för anläggningarna och att man delar på resultatet av sina mödor.
Jag tycker det är bra eftersom insynen gör att man får ett bredare beslutsunderlag innan något beslutas - man delar sina erfarenheter. Dessutom kan man hoppas att om någon av dem tar ett felaktigt beslut så hejdar de andra att beslutet får otrevliga konsekvenser. Ett gemensamt ansvar betyder också att de är tvingade att leva med konsekvenserna av varandras beslut, det gör att det finns ett intresse av att bevaka varandra, att utnyttja insynen man har. Det gemensamma ägandet innebär enligt konkurrensverket minskad konkurrens vilket de i linje med sitt uppdrag kritiserar. För mig är mindre konkurrens i detta fall en god sak. Konkurrens gör att fokus läggs på lönsamheten.
Att lägga fokus på lönsamhet som i ekonomismens Sverige betyder att maximera börsuppgången till nästa kvartalsrapport känns inte så lyckat när man sysslar med en verksamhet som kan omvandla landet till ett katastrofområde.
Så, min tanke är att det nog är bäst att behålla korsägandet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar