2009-09-08

Korttids- och långtids-klimat är olika saker.

Det kommer nog att bli svårt att förklara för folk att en svalare period ändå döljer att klimatet blir varmare. På årsbas pratar vi om hur vädret varierar, även om det under våren inte blir varmare för varje dag blir det i genomsnitt varmare och varmare under våren. På samma sätt blir inte varje år varmare än det föregående även om vi är på väg mot ett varmare klimat. Så långt tror jag att de flesta hänger med.

Att förklara ytterligare en faktor - naturliga variationer i klimatet - blir nog inte så enkelt. Varefter det blir svalare på jorden kommer massor av människor tro att klimatet inte alls är på väg att bli varmare. Det tråkiga är att utan klimatförändringarna skulle den svala perioden blivit än kallare och den följande varma perioden visserligen varm men inte så varm som den blir med ett varmare långtidsklimat.

Så, förutom klimatförändringsförnekarna kommer det nu att höras massor av röster som säger att det blir svalare - och de kommer att ha rätt - samtidigt som de vägrar medge att vi ändå är på väg mot ett varmare klimat.

Inga kommentarer: