2009-08-26

Ett parasoll?

Ett sätt att komma till rätta med själva uppvärmningen av jorden skulle kunna vara att bygga en sköld, ett slags parasoll, i rymden och skugga jorden. En variant på det temat skulle vara att skicka upp massor av små linser som sprider solljuset så att vi nås av svagare solljus.

Den här typen av lösningar är dock ett alternativ att vara försiktiga med eftersom vi inte vet hur de skulle påverka jorden i övrigt. Andra klimatförändringar eller påverkan på ekosystemet är troliga så även om det är lockande får vi nog vara försiktiga.

En personlig reflektion är att det borde vara bättre med en stor sköld än massor av små linser. Skölden kan man enkelt svänga undan om den gör mer än tänkt. Vad gör man med miljarder små linser som inte är enkelt styrbara? Om man nu slänger upp en sköld, skulle man inte kunna skugga polerna i första hand? Isen skulle väl återställas och snittklimatet förbättras. Nackdelen är kanske att det skulle bli ännu större skillnader mellan klimatzonerna på jorden och det kan lätt tänkas leda till stormar och andra klimatförändringar.

En liten god nyhet, kanske: Varmare hav medför mer mat åt fiskarna - åtminstone ett tag...

Inga kommentarer: