2008-08-22

Tillväxt


Kan någon vara snäll att tala om för mig varför vi måste ha ständig ekonomisk tillväxt? Det går ju inte!

Du som läser detta och dessutom har pluggat lite matte känner till exponentialfunktioner. Vad utmärker en exponentialfunktion, jo att ju högre värdena blir desto snabbare växer den - den fullkomligen skenar iväg efter ett tag. Jag gjorde en bild med ett kalkylprogram för att illustrera detta.

Bilden visar ekonomins storlek beroende på hur lång tid som gått sedan vi börjar räkna. Tänk dig att vi startar år 2000 med en viss ekonomi. Nu är samhällstonen den att vi måste ha ständig tillväxt och man önskar ligga kring 4% eller så. Det innebär i så fall att vi ungefär år 2060 ska ha en ekonomi som är 10 gånger större än den vi hade år 2000 och att vi år 2100 ska ha en ekonomi som är 50 gånger större än den vi hade år 2000. Tror du att det går?

Tror någon att det går? Varför envisas alla med att vi ska ha ständig tillväxt då? Vi måste inse att det inte funkar och hitta alternativ till den ständiga tillväxten.

"Growth for the sake of growth is the ideology of the cancer cell."
- Edward Abbey

2 kommentarer:

magnus sa...

Tillväxten speglar och har gett möjlighet för oss att inte få det sämre varje år. Mycket av tillväxten, som är den extra nytta man får av verksamhet, går till att få oss att klara livvets problem. Men en del går även till att förbättra saker i våra liv.

Om vi inte haft tillväxt hade vi inte bara varit på grottstadiet, vi hade även degenererat från grottstadiet.

Därför är tillväxt möjlig, kan man säga. Men den är även nödvändig om vi ska bejaka förbättringar. Senaste 30-40 åren har vi haft, tro det eller ej, många och stora miljöförbättringar!

Jens sa...

Visst har vi behövt tillväxt. Inte vill jag tillbaka till grottstadiet. Men nu är vi 6 miljarder pers och vi har en levnadsstandard i I-länderna som är väl över vad vi behöver.

Ja, vi har haft miljöförbättringar (åtminstone i I-länderna) men är det tack vare tillväxten? Hade vi satsat ännu mer på miljöförbättringar så hade tillväxten sjunkit lite och miljön blivit än bättre...