2010-03-10

Klimat och Kina

För 444 miljoner år sedan hade vi en istid. Samtidigt var CO2-halten hög - trodde man - vilket använts som argument av klimatskeptiker för att hävda att CO2 och klimat inte hänger ihop. Men nu visar det sig att dett inte var så. CO2-halterna under den istiden var trots allt inte så höga som man trott.

Slutdokumentet från klimatmötet i Köpenhamn, ett dokument utan löften om utsläppsminskningar men med löften om klimatbistånd har nu skrivits under också av Kina. Vi får väl ta det som en god början och hoppas att det så småning om går att få fram ett annat avtal som minskar utsläppen också.

Östsibiriska kontinentalsockeln ("shelf" - oprecis översättning av mig) läcker metan. Det är i och för sig inget nytt men det som är nytt är att mängden metan som bubblar fram är mycket större än man trott. Det man mätt upp från sockeln är utsläppsmängder som motsvarar vad man räknat med att samtliga hav släpper ut totalt, det är alltså stora mängder.

Det är osäkert om den stora mängden är ett nytt fenomen eller om det varit så förut. Det finns dock en oro över att detta är ett tecken på att permafrosten i kontinentalsockeln håller på att släppa pga varmare vatten. Är det så så riskerar vi stora utsläpp av metan och det i sin tur kommer att skynda på klimatändringarna läskigt mycket. Här lite frågor och svar om arktisk metan.

Jag börjar bli orolig att inte bara mina eventuella barnbarn ska råka illa ut.

Inga kommentarer: