2010-02-09

Lönsamt klimatarbete, valjakt, köttklister och annat

Köttklister? Jo, man ska klistra ihop små köttbitar och sälja dem som filéer! Sverige röstade jag för att få igenom märkning. Alternativet hade varit klistrat kött som inte var märkt som sådant.

Staten mindre synlig men har samma makt som tidigare. Makten utövas i samarbete med eller genom företag, intresseföreningar och genom att påverka certifieringar och annat. Det må så vara men även om staten har makt kan man fråga sig om makten utövas i samma riktning som den skulle gjort med lagar och reglering. Jag kan ju ha makt att påverka genom att göra min röst hörd, speciellt om jag ropar det alla vill höra. Frågan är vilken makt jag har när jag ropar sådant ingen vill höra... I sammanhanget kan det vara intressant att diverse frågeundersökningar används för att visa vad folket vill. Problemet är bara att undersökningarna som ska föreställa vetenskapliga ofta är partiska och vinklade.

Häromdagen skrev jag lite om det ekonomiska läget så det känns lite lustigt att bekräftelse genom en artikel där man oroar sig för eurosamarbetet. Det blir hårda bud för de drabbade länderna och om de inte klarar sig för övriga euroländer kliva in och hjälpa till. Man uttrycker att det kan vara bra för exporten för vissa euroländer om euron försvagas, samtidigt pekar man på att det förstås innebär problem också bl.a. eftersom räntorna går upp.

Valarna har en gång i tiden troligen varit många många fler än vi trott. Nu när vissa arter börjat återhämta sig något finns det intresse av, och förståelse för, att börja jaga dem igen. Stämmer det att valarna varit många fler än vi trott är det dock aldeles för tidigt att jaga dem - vi är långt ifrån det som en gång var naturliga mängder val i haven.

Till slut är det värt att nämna att man oroar sig för värmen i Vancouver där vinter-OS ska gå av stapeln. Nu körs snö till backarna med lastbil och IOK anser att man måste ta hänsyn till klimatförändringarna när nya städer ska utses. Kanske är det vad som behövs för att få fart på folks miljöengagemang - ett inställt vinter-OS pga för varmt väder! Hursom, för vissa är klimatarbetet av godo rent ekonomiskt. Det är en av anledningarna till att Sverige agerar för en tuff linje i klimatförhandlingarna. Vi kan göra pengar på grön teknik, och varför inte, om det för något gott med sig för världen.

Inga kommentarer: