2009-08-25

Ska vi slå vad?

Nä, nu syftar jag inte på spel och dobbel - statens sätt att beskatta dumhet (!) utan på en artikel om risker med genmodifierad fisk, fisk som genmodifierats för att växa snabbt.

Man frågar i artikel vad som händer om sådana fiskar rymmer och svarar att det är något man bör vara försiktig med. Därför tycker man att sådan fisk ska odlas i slutna system på land, dvs tankar med lock. Nu till vadslagningen: Med tanke på hur det brukar gå med djur och växter som inte ska spridas slår jag vad om att när sådana fiskar börjar odlas kommersiellt tar det max fem år innan de finns i det fria. Nån som sätter emot?

När jag ändå är inne på ämnet vill jag påpeka en sak. Vi som ogillar transgena djur och växter och manar till försiktighet eller rent av motsätter oss (trans-)genmanupilation får ibland som mothugg att människan alltid genmodifierat växter och djur genom avel. Men?! Hur tusan avlar man fram en korsning mellan t.ex. groda och potatis? Nä, det är skillnad på transgen genmanipulation och avelsarbete.

Inga kommentarer: