2009-08-28

En gammalhet jag snubblade över

Nej, förbön hjälper inte människor att bli friska snabbare, snarare tvärt om.

Ny vadslagning?
Nä, kanske inte, och givetvis ska vi ha rätssäkerhet i Sverige och nej, vi kan inte ta lagen i egna händer. Trots det kan jag inte annat än känna en viss förnöjsamhet över att en kund i en restaurant som blev rånad under vapenhot följde efter och körde på en av rånarna.

Barns och kvinnors rättigheter
I Mali har parlamentet godkänt en lag som ska ge barn och kvinnor större rättigheter i samhället. Samtidigt skulle det ta ifrån mannen något av hans roll som familjens överhuvud. Det blev såna protester att presidenten skickar tillbaka lagtexten till parlamentet för att ändras.
Vilka var det som protesterade månntro?

Tjänstebilsmarknaden tar fart igen.
Varför kan vi inte kräva att alla tjänstebilar och företagsbilar ska uppfylla kraven för miljöbil, utom lastbilarna då förstås... Nån invänder väl att det inte finns någon bil som är stor eller bra nog. Jag tror inte att det argumentet håller, se denna lista över miljöbilar. Om det inte räcker finns nu även Passat som miljöbil och den måste vara stor nog för de flesta.
Givetvis finns det specialfall som snickare eller hundförare som kan behöva ännu större bilar men om man inte har speciella skäl så borde vi väl kunna ställa de kraven?

Lite goda bilnyheter
Nissan lanserar elbil, släpps nästa år.
Toyota IQ kommer i elversion, troligen 2011.
Toyota planerar att släppa Yaris och Auris i hybridversioner.

H1N1 2009 "svininfluensan" har nu visats kunna smitta från människa till kalkon. Vad som händer om en fågel med H5N1 "fågelinfluensan" också drabbas av H1N1 vet vi inte.

Har du funderat på att lämna in ett DNA-prov till någon onlinetjänst för att få veta vad du har för egenskaper, t.ex. för att få veta om du har genetiska anlag för någon av de sjukdomar de kan kolla? Kanske bäst att vänta lite. Den här skribenten fick frågan om han var mänsklig, det berodde på programfel. Vad mer kan man få för konstiga resultat p.g.a. programfel? Jobbigt att gå runt och tro att man ska få nån form av cancer när det egentligen är en bugg i programmet.

Intressant artikel om dimensioner, tid och annat.

Kanadensisk undersökning visar att barn från tio år är missnöjda med sina kroppar om de har fel BMI. Tjejer är mer nöjda ju smalare de är och killar är nöjda om de varken är tjocka eller smala.

Fysiker förutser Shanghaibörsens svängningar.

Kring Skåne väntas havsytan stiga med ungefär en meter de kommande 90 åren fram till 2100. Kommuner som Göteborg och Kristianstad begränsar därför var nybyggen får göras. I Nyköping där jag bor bygger man glatt på låglänt mark nära havet, mark som dessutom består av gamla sopor.

Olika syn inom EU på matreklam riktad till barn. Ju starkare kommersiella intressen hos de tillfrågade aktörerna dess mindre ansågs problemet vara. Nån som blir förvånad? Men nu är det ordentligt undersökt.

Inga kommentarer: