2009-06-09

Antibiotikaresistens

Fler och fler bakterier blir resistenta, det senaste är en kraftig ökning av vancomycinresistenta tarmbakterier - något som inte är speciellt trevligt.

Vi slösar med våra försvar mot bakterierna. Det skrivs ut antibiotika (typ penicillin) mot allt möjligt, ibland mot virus - där det är fullständigt verkningslöst och ibland allt för tidigt mot bakterieinfektioner - innan kroppen fått hantera det själv. Det värsta är kanske att man slösar antibiotika på att behandla köttdjur som grisar i förebyggande syfte - man ger dem antibiotika fast de är friska!

Slösar?!! Ja, just det. Varje gång antibiotika används finns en risk att bakterierna blir resistenta, då och då blir de det på riktigt. När bakterierna blir resistenta slutar antibiotikan att fungera på dem, då måste vi använda en annan antibiotika. Bara det att nu har vi snart inte fler sorter att ta till, de är slut. Var hamnar vi då? Jo i en situation där man riskerar att dö av många infektioner som sedan andra världskriget varit behandlingsbara.

Vi håller på att förstöra våra egna försvar mot bakterierna. Vi måste vara mer sparsamma. Be om ett odlingsprov innan du tar emot antibiotika. Försök påverka djurhållningen så att antibiotika inte används där. Skriv till en politiker. Gör något litet.

Inga kommentarer: