2010-11-06

Fröer

EU hotar genom att avgiftsbelägga varje såld frösort mångfalden av fröer som kommer att finnas. Avgifterna per sort föreslås bli 3.000 kr för registrering och 2.000 kr årligen. Småodlare av icke kommersiellt gångbara sorter kommer alltså inte att ha råd att sälja sina fröer och sitt utsäde.
I en tid av hotande klimatförändringar och andra hot mot miljön tror jag att det är oklokt, eller rent av dumt, att minska den genetiska variationen hos vår odlade flora. Vill man vara drastiskt tror jag till och med att det kan vara ett hot mot vår hälsa och mot möjligheten att klara vår matförsörjning.
Med anledning av ovanstående har jag skapat sajten http://dinasajter.se/civilolydnadmoteu/  där det finns en simpel marknadsplats för fröer. Syftet är att erbjuda odlare och köpare av fröer en alternativ väg att hitta varandra. Om det är så att det är FÖRSÄLJNINGEN i sig som KRÄVER registrering med tillhörande avgifter kanske man kan tänka sig att skänka fröerna eller sälja "fågelmat" eller något liknande.
Sajten är gratis att använda. Jag lämnar gärna över marknadsplatsen till någon eldsjäl som vill driva den vidare ideellt. Sajten kommer inom kort att flyttas till http://www.olydnad.eu för att bli lättare att hitta. Syftet med sajten är att samla kritik och lösningar till somliga av EUs märkliga påhitt.

Inga kommentarer: