2010-07-25

Geoengineering, temperaturer och

4 miljoner år gammal arktisk torv indikerar mycket högre temperaturer i arktis då än nu. Våra CO2-nivåer är ungefär som de var då vilket är oroande. US Geological Survey i Reston påpekar att den havsrygg som nu hindrar vattnet att strömma fritt till Arktis inte fanns då. Ska det vara lugnande? Det betyder ju bara att ännu mer av värmen stannar närmare ekvatorn.

Geoengineering (att omforma jordens klimat och miljö efter våra önskemål bl.a. genom att aktivt påverka klimatet) är inget att leka med men framstår för allt fler som ett lockande alternativ till att ändra våra vanor. Nu börjar tydligen även "klimatförnekare" tänka i banor av att fixa till klimatet. En möjlighet är att spraya svavelsyrlighet i atmosfären för att studsa bort solstrålning. Bland alla problem med den lösningen finns bland annat problemet att olika nationer vill ha olika mycket tillbakastudsat. Några vill ha svalare, några vill ha mer regn och några tycker det börjar bli rätt ok som det är på väg att bli.

Till sist BP då... Oljan blir ett problem för ekosystemen när den via maten hamnar i djuren och klättrar i näringskedjan. Samtidigt hindrar BP frivilliga att utföra vissa saneringsuppdrag som t.ex. att tvätta fågelungar.

Inga kommentarer: