2010-03-18

Jag undrar hur vice riksbankschefen tänker när han säger att husprisbubblan är ett hjärnspöke. Det är inget problem för penningpolitiker säger han vidare. Nä, kanske inte för den, men kanske för alla som drabbas den dag räntan går upp till 7-8 procent. Då blir det nog lite alla möjliga problem. Eller så menar han att det inte är ett problem som ska hanteras genom penningpolitiken. Hur ska det då hanteras? Penningpolitiken påverkas ju om hushållen börjar ta stryk och bostäder börjar säljas på exekutiv auktion.

Vi lever under en "ism" som inte verkar uppfattas som en sådan men har många kännetecken från "ismer". Dogmatisk, sitter på sanningar, kan inte ifrågasättas, starka ledare osv. Ekonomismen med sin kvartalskapitalism och tro på ständig tillväxt måste ge sig nån gång. Men inte ens en global finanskris som ekonomismen missat att förutse får den på fall. Konstigt.

Under tiden roar sig fransmännen med att titta på tortyr i TV. Deltagarna torterar varandra med elektricitet tills nån dör - tror de - men fortsätter i alla fall.

Nu börjar man se de "goda sidorna" av klimatförändringen. En ny fartygsled genom arktis - hurra! Att det är ett tydligt tecken på att stora förändringar är på gång och borde mana oss till eftertänksamhet eller rent av rädsla är, åt minstone för tillfället, glömt. I sammanhanget kan en motsägelsefull nyhet vara intressant. Fartyg körs ofta på olja med hög svavelhalt. Det är dåligt för miljön, men att rena den har sina sidor för klimatet. Svavlet från oljan bildar nämligen partiklar som svalkar klimatet och den effekten minskar med renare olja vilket alltså är dåligt för klimatet och därmed miljön - hualigen.

Det finns mycket att oroa sig för, eller låta passera. Som hur mycket kemikalier vi får i oss och vad de gör med oss. För en tid sedan läste jag om minskad fertilitet hos människor i Danmark. Vi vet att läkemedelsrester, hormoner och diverse kemikalier läcker ut i sjöar och hav där de ställer till det med fiskars och groddjurs fortplantning. Undrar när det börjar drabba oss i stor skala?

Inga kommentarer: