2010-02-03

Blandade nyheter

Mobbing i skolan: Mobboffren litar inte på att lärarna kan göra speciellt mycket och det verkar de göra rätt i för problemen sopas ofta under mattan - "Det är nog inte så farligt.". Om skolan inte gör tillräcklligt riskerar det att bli än värre för de mobbade, de har ju "tjallat".

I början av 2000-talet var sjukfrånvaron hög och i debatten hördes krav på kontroll och straff eftersom det fuskades mycket - trodde man. Nu visar det sig att det inte var så. Mest handlade det istället om att rehabiliteringen inte fungerade så folk blev långtidssjuka. När de var kvar och nya sjuka kom till i normal takt ökade förstås antalet sjukskrivna.

Om homeopati fungerar borde de här människorna ha blivit rejält sjuka eftersom de överdoserade homeopatiska preparat å det grövsta. Som väntat hände inget. Alltså ytterligare ett tecken på att homeopati inte fungerar. Nu borde inte såna demonstrationer behövas eftersom homeopati aldrig visats fungera bättre än placebo (sockerpiller) i kontrollerade undersökningar.

Nu har det visats att även gräs kan byta gener med varandra. Att andra arter kan det är känt sedan tidigare. Det är intressant i debatten om genförändrade organismer. En genförändring kan alltså i princip spridas till andra, icke genförändrade, arter. När vi talar om genförändrade arter kan det vara på sin plats att bemöta argumentet "Människan har alltid avlat/korsat fram bättre djur/växter.". Jo, visst har vi det, men när vi gör det korsar vi sorter som kan korsas naturligt. Försök till exempel få en potatis att para sig med en groda - det går inte. Däremot använder man djur-DNA för att få fram fryståliga potatisar.

När flamskyddade material brinner eller bränns avger de dioxiner. Hittils har man mest tittat på klorerade dioxiner men nu ska man undersöka bromerade dioxiner. Dessa tros avges i mycket större mängd och misstänks vara cancerogena och giftiga precis som de klorerade dioxinerna.

Nu tycker klimatskeptikerna att de får vatten på sin kvarn. De värsta klimatprognoserna är troligen felaktiga. Det känns bra. Men trots det så är de kvarstående prognoserna gott och väl tillräckligt otrevliga för att vi ska fortsätta att ta klimatförändringen på allvar och försöka motarbeta den.

Ryssland dumpade radioaktivt avfall och kemiska stridsmedel utanför Gotland. Dumpningen gjordes i lönndom så det var inte lätt att göra något åt det. Det finns nog anledning att ha en stark kustbevakning - inte bara för oljespill.

Till slut; vad rör det kinas regering om USAs president träffar Dalai Lama? Kina tycker i alla fall att Obama inte ska träffa honom, "det skulle allvarligt skada våra relationer" låter kineserna meddela. Märkligt. Det är ju Kina som ockuperar Tibet, det är ju inte Tibetanerna som gett sig på Kina. För övrigt står det väl representanter för olika länder fritt att träffa vilka representanter för andra länder de finner lämpligt. Jag gissar i alla fall att Obama inte träffar Dalai Lama - se tidigare inlägg om kinas och USAs ekonomiska beroende.

Inga kommentarer: